Kvinder handler sundt, når de ser en lækker fyr

Kvinder handler sundt, når de ser en lækker fyr

SPAR MANGE PENGE

Købelyst og handlemønstre ændres når vi ser på lækre mennesker.

Pizzaen bliver skiftet ud med en skål salat

Kommer din kone eller kæreste hjem fra indkøbstur med mere sundt i posen end hun plejer, ja så er der stor sandsynlighed for at hun har sex en lækker fyr i supermarkedet mens hun handlede. Og omvendt hvis din mand skulle handle ind til en sund middag og kommer hjem med store dyre bøffer og rødvin, ja så han han nok også stødt på en lækker steg ved købmanden.

Mænd og kvinder gør sig lækre over for det modsatte køn på helt forskellige – men dog helt bestemte – måder.

For mens mænd forsøger at tiltrække kvinder gennem status og rigdom, bruger kvinder sundhed og skønhed som trækplaster. Taktikken bunder i det, som man ubevidst ved, at det modsatte køn typisk bliver tiltrukket af. Ud fra evolutionspsykologiske teorier, der forklarer menneskers adfærd som resultatet af hundred tusinder af års udvikling, skal vi langt tilbage for at finde årsagen: Nemlig at kvinder og mænd historisk har mødt meget forskellige udfordringer i forhold til at vælge en god partner med det mål at sikre artens overlevelse. For kvinderne har det krævet meget at være gravid i ni måneder og efterfølgende bruge mange kræfter på at amme et barn. Teorien er derfor, at en kvinde, som kunne finde en partner med midler til at hjælpe hende med at skaffe føde og husly, fik mulighed for at få flere børn, end de kvinder som valgte mænd med færre ressourcer. Til gengæld har det historisk været en fordel for manden at kunne genkende en fertil kvinde, hvilket er koblet til et sundt, attraktivt ydre.

SEX I DAG?

Mænd vælger stadig bøf og bearnaise

Med den viden i baghovedet fik Tobias Otterbring, der er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus BSS, ideen til at undersøge, om de allerede kendte evolutionspsykologiske mekanismer også gør sig gældende i forhold til, hvilken mad vi foretrækker at bruge penge på. En bunke af akademisk litteratur viser allerede, at den blotte tilstedeværelse af andre og deres fysiske fremtræden kan have stor indflydelse på menneskers madvalg og fødeindtag. Nogle studier foreslår, at sådanne effekter kan være kønsspecifikke og afhænge af, om spisesituationen indeholder motiver om at tiltrække en partner. Men overraskende få studier har eksplicit gransket om bevæggrunde, der er forbundet med at udvælge en partner, kan ændre folks forkærlighed for bestemte føde- og drikkevarer.

”Derfor har jeg undersøgt, om forudgående eksponering for en attraktiv eller ikke-attraktiv person fører til et kønsspecifikt forbrugsmønster i forbindelse med mad og drikke, der er sammenhængende med, hvordan mænd og kvinder typisk kommunikerer deres værdi som partner over for det modsatte køn,” forklarer Tobias Otterbring, der har offentliggjort sine resultater i tidsskriftet Food Quality and Preference..

Med andre ord undersøger studiet, hvor mange penge kvinder og mænd er villige til at bruge på forskellige typer af mad, når de forinden har set et billede af henholdsvis en attraktiv og ikke-attraktiv person af det modsatte køn, og om dette har sammenhæng med den måde, som mænd og kvinder normalt gør sig lækre over for hinanden på.

Her viser det sig, at synet af attraktive individer rent faktisk fremkalder disse såkaldte kønsspecifikke madpræferencer, som studiet kalder det, når synet af en lækker mand, får kvinder til at købe sundere mad. Sund mad rager til gengæld mænd en papand her. De skifter ikke bearnaise og bøffer ud med salat og kylling, når de har set en attraktiv kvinde – til gengæld køber de dyrere mad og drikke.

”Vi er altså stadig styret af urinstinkter og opfører os i den henseende på samme måde, som grottemennesket gjorde det for mange, mange år siden,” opsummerer Tobias Otterbring.

Lækre mænd gør kvinder mere risikovillige

  • Når kvinder ser på billeder af attraktive mænd, viser forskning, at de bliver mere risikovillige i forhold til at fremprovokere deres egen skønhed og/eller sundhed.
  • Det ses for eksempel ved, at kvinder i den situation er mere villige til at tage solaire og spise vanddrivningspiller, selv om disse ting ikke i sig selv er sunde – men et middel til skønhed.
  • Kvinder bliver altså mere risikovillige på områder inden for sundhed og skønhed.
  • Når mænd ser på billeder af attraktive kvinder, viser forskning, at de bliver mere villige til at signalere status.
  • Det ses for eksempel ved, at mænd i den situation køber dyre, ekspressive og eksklusive produkter som et middel til status. 

porno med danske piger